Ana içeriğe atla

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Değişiklik

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Değişiklik
(Para Alacağı ve Tazminat talepli ticari davalarda Arabulucuya başvurulması
dava şartı haline getirilmiştir)

6 Aralık 2018 tarih ve 7155 sayılı “Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun” 19 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır,

Bu Kanunun 20 ve 21. maddeleriyle Türk Ticaret Kanununa 5/A ve Geçici 12. maddeler eklenmiştir.

Yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren PARA ALACAĞI ve TAZMİNAT taleplerini içeren ticari davaların açılabilmesi için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir.

Bu tür davalarda arabulucuya başvurmadan önce dava açılamayacaktır.

Bu değişiklikler 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle derdest olan davalarda doğal olarak uygulanmayacaktır.

Söz konusu düzenlemeler aşağıdaki şekildedir:
MADDE 20- 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“3. Dava şartı olarak arabuluculuk
MADDE 5/A- (1) Bu Kanunun 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
(2) Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilir.”
MADDE 21- 6102 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 12- (1) Bu Kanunun dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümleri, bu hükümlerin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtayda görülmekte olan davalar hakkında uygulanmaz.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pratik Çalışma - Taşıma Hukuku 8 Ocak 2016

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ TİCARET HUKUKU II (TAŞIMA HUKUKU) DERSİ PRATİK ÇALIŞMASI 08/01/2016 1) Günebakan Yağ Üretim ve Dağıtım A.Ş. (G), İzmir’de bulunan yağ fabrikasındaki üretim makinelerinin Konya’daki fabrikaya taşınması için Tahsin Taşımacılık Ltd. Şti. (T) ile 06/12/2015 tarihinde sözleşme yapmıştır. Sözleşme gereği fabrikadaki yağ üretim makineleri,  08/12/2015 tarihinde taşınacaktır. Ayrıca taraflar arasında taşıma senedi düzenlenmeyecektir. Fabrikaya ait makineler kamyonlara yüklenirken, kamyonlardan biri, el freninin çekili olmaması ve yükleme noktasının eğimli olması sebebiyle aşağı doğru kayarak duvara çarpmıştır. Kamyon ve yükü kullanılamaz hale gelmiştir. Yükün geri kalan kısmı, 09/12/2015 tarihinde Konya’daki fabrikaya teslim edilmiştir. 18/12/2015 tarihinde (G), (T)’ye teslim alınan eşyanın tümünün hasarlı olduğunu bildirmiştir. Bu bildirimle birlikte, kamyonlardan birinin taşıma sırasında yaptığı kaza sebebiyle ortaya çıkan zararını da talep etm

SÜHF - Ticaret Hukuku Ders Dağılımı

SÜHF 3. ve 4. Sınıf Öğrencisi Arkadaşların Dikkatine Sevgili Arkadaşlar, 2015-2016 Öğretim Yılında SÜHF Ticaret Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeleri arasındaki ders dağılımı aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmiştir. Ticaret Hukuku 1 (Normal Öğretim – Tek Numaralar): Yrd. Doç. Dr. Mücahit ÜNAL Ticaret Hukuku 1 (Normal Öğretim – Çift Numaralar): Yrd. Doç. Dr. Cumhur BOYACIOĞLU Ticaret Hukuku 1 (İkinci Öğretim): Yrd. Doç. Dr. Cumhur BOYACIOĞLU Ticaret Hukuku 2 (Normal Öğretim): Prof. Dr. İbrahim ARSLAN Ticaret Hukuku 2 (İkinci Öğretim): Prof. Dr. İbrahim ARSLAN Sevgi ve Saygıyla