Ana içeriğe atla

Torba Kanunun Türk Ticaret Kanununu Değiştiren Hükümleri

TORBA KANUN !!!
TÜRK TİCARET KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİ DE DEĞİŞTİRMİŞTİR.

İlgilenenlerin dikkatine ...

Torba Kanunun Türk Ticaret Kanunu İle İlgili Maddeleri:

10.09.2014 tarihinde kabul edilen Torba Kanunun 131, 132, 133 ve 134. maddeleri ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun aşağıdaki maddelerinde değişiklikler yapılmıştır.

1. TTK'nun 371. maddesine aşağıdaki 7. fıkra eklenmiştir.
“(7) Yönetim kurulu, yukarıda belirtilen temsilciler dışında, temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atayabilir. Bu şekilde atanacak olanların görev ve yetkileri, 367 nci maddeye göre hazırlanacak iç yönergede açıkça belirlenir. Bu durumda iç yönergenin tescil ve ilanı zorunludur. İç yönerge ile ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları atanamaz. Bu fıkra uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir. Bu kişilerin, şirkete ve üçüncü kişilere verecekleri her tür zarardan dolayı yönetim kurulu müteselsilen sorumludur.”

2. TTK'nun 629. maddesine aşağıdaki 3. fıkra eklenmiştir.
“(3) Müdürler tarafından şirkete hizmet akdi ile bağlı olanların sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atanması hususunda 367 nci madde ile 371 inci maddenin yedinci fıkrası kıyasen limited şirketlere de uygulanır.”

3. Geçici 7. maddede yapılan değişiklik ile sermayeyi tamamlama süresi 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılmıştır.
6102 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde” ibaresi ile birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde” ibaresi “1/7/2015 tarihine kadar” olarak değiştirilmiştir.

4. Geçici 10. madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 10- 14/2/2014 tarihine kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılması gereken sermaye artırımlarını herhangi bir nedenle yapmamış olan şirketler hakkında asgari sermaye şartını bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde yapmaları hâlinde fesih işlemi uygulanmaz. Sermaye artırımında bulunmaması nedeniyle ticaret sicili kaydı silinenlerin de bu süre içinde sermaye artırımı için başvurmaları hâlinde kayıtları resen yeniden oluşturulur.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Değişiklik

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Değişiklik (Para Alacağı ve Tazminat talepli ticari davalarda Arabulucuya başvurulması dava şartı haline getirilmiştir) 6 Aralık 2018 tarih ve 7155 sayılı “ Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun” 19 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır, Bu Kanunun 20 ve 21. maddeleriyle Türk Ticaret Kanununa 5/A ve Geçici 12. maddeler eklenmiştir. Yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren PARA ALACAĞI ve TAZMİNAT taleplerini içeren ticari davaların açılabilmesi için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Bu tür davalarda arabulucuya başvurmadan önce dava açılamayacaktır. Bu değişiklikler 31 Aralık 2018 tarihi itibariyle derdest olan davalarda doğal olarak uygulanmayacaktır. Söz konusu düzenlemeler aşağıdaki şekildedir: MADDE 20- 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 5 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmişti

Pratik Çalışma - Taşıma Hukuku 8 Ocak 2016

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ TİCARET HUKUKU II (TAŞIMA HUKUKU) DERSİ PRATİK ÇALIŞMASI 08/01/2016 1) Günebakan Yağ Üretim ve Dağıtım A.Ş. (G), İzmir’de bulunan yağ fabrikasındaki üretim makinelerinin Konya’daki fabrikaya taşınması için Tahsin Taşımacılık Ltd. Şti. (T) ile 06/12/2015 tarihinde sözleşme yapmıştır. Sözleşme gereği fabrikadaki yağ üretim makineleri,  08/12/2015 tarihinde taşınacaktır. Ayrıca taraflar arasında taşıma senedi düzenlenmeyecektir. Fabrikaya ait makineler kamyonlara yüklenirken, kamyonlardan biri, el freninin çekili olmaması ve yükleme noktasının eğimli olması sebebiyle aşağı doğru kayarak duvara çarpmıştır. Kamyon ve yükü kullanılamaz hale gelmiştir. Yükün geri kalan kısmı, 09/12/2015 tarihinde Konya’daki fabrikaya teslim edilmiştir. 18/12/2015 tarihinde (G), (T)’ye teslim alınan eşyanın tümünün hasarlı olduğunu bildirmiştir. Bu bildirimle birlikte, kamyonlardan birinin taşıma sırasında yaptığı kaza sebebiyle ortaya çıkan zararını da talep etm

SÜHF - Ticaret Hukuku Ders Dağılımı

SÜHF 3. ve 4. Sınıf Öğrencisi Arkadaşların Dikkatine Sevgili Arkadaşlar, 2015-2016 Öğretim Yılında SÜHF Ticaret Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeleri arasındaki ders dağılımı aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmiştir. Ticaret Hukuku 1 (Normal Öğretim – Tek Numaralar): Yrd. Doç. Dr. Mücahit ÜNAL Ticaret Hukuku 1 (Normal Öğretim – Çift Numaralar): Yrd. Doç. Dr. Cumhur BOYACIOĞLU Ticaret Hukuku 1 (İkinci Öğretim): Yrd. Doç. Dr. Cumhur BOYACIOĞLU Ticaret Hukuku 2 (Normal Öğretim): Prof. Dr. İbrahim ARSLAN Ticaret Hukuku 2 (İkinci Öğretim): Prof. Dr. İbrahim ARSLAN Sevgi ve Saygıyla